windmills, clouds, fog-1048981.jpg

U 2023. GODINI ZABILJEŽEN PORAST RAZVOJA PROJEKATA VJETROPARKOVA

Prema posljednje dostupnim podacima, Savezna Republika Njemačka uspješno sprovodi mjere EU-u u pogledu razvoju projekata obnovljivih izvora energije sa instaliranih približno 1,6 GW novih kapaciteta u prvih šest mjeseci 2023. godine što je više za 35% nego u istom periodu 2022. godine.

Bitna novina u sporovođenju mjera EU 2030 jeste da je Njemačka također izuzela određene projekte obnovljivih izvora iz procjene utjecaja na okoliš, što dopuštaju hitne mjere EU-a za projekte energije vjetra koji se nalaze u namjenskim područjima, a koja su bila predmet šire strateške procjene okoliša.

U pomenutim slučajevima, nositelji projekta ne moraju raditi procjenu utjecaja na okoliš za pojedinu lokaciju. Umjesto toga moraju poduzeti odgovarajuće mjere ublažavanja ili uplatiti sredstva u programe zaštite biološke raznolikosti. Trenutna revizija Direktive o obnovljivoj energiji (RED III) trajno će unijeti takva “područja ubrzanja” u zakonsku regulativnu što je svako dobra vijest za što brži razvoj projekata.

Iako je došlo do porasta cijena od 30 do 40 % u poređenju sa 2021. godinom i poremećaja u lancu snabdijevanja proizvodnje vjetroturbina u Europi, zabilježen je značajan porast u razvoju i izgradnji vjetroparkova kako u zemljama EU tako i u Bosni i Hecegovini.

EMPOWER CONSULTING d.o.o. Sarajevo nudi finansijsko, pravno i tehničko savjetovanje za razvoj projekata vjetroparkova u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u razvoju projekata vjetroparkova ponudit će najbolja, najbrža i najekonomičnija rješenja za razvoj i izgradnju Vašeg projekta.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *