wind energy, wind farm, wind turbines-7342177.jpg

GWEC: 2023. rekordna godina za vjetro elektrane

Prema Izvještaju Globalnog vijeća za energiju vjetra (GWEC) u toku 2023. godine instalirano je rekordnih 117 gigavata (GW) novih kapaciteta, ali zbog ispunjavanja klimatskih ciljeva, kapaciteti će morati biti utrostručeni.

Pomenuti izvještaj pokazuje da je instalacija kapaciteta veća za 50% u odnosu na 2022. godinu. GWEC očekuje da će se svake godine do 2028. dodati 158 GW novih vjetroinstalacija. Da bi se ispunili ciljevi dogovoreni u okviru globalnog klimatskog sporazuma, industrija mora instalirati barem 320 GW godišnje do 2030. godine, čime bi se ukupni kapacitet povećao na 3 teravata (TW), navedeno je u izvještaju.

“Trebalo nam je više od 40 godina da dostignemo oznaku od 1 TW svjetski instalirane vjetroelektrane. Sada imamo samo sedam godina da instaliramo sljedećih 2 TW. Rast je visoko koncentriran u nekoliko velikih zemalja poput Kine, SAD-a, Brazila i Njemačke, i trebamo još mnogo zemalja koje će ukloniti prepreke i poboljšati tržišne okvire kako bi povećale instalacije vjetra”, rekao je izvršni direktor GWEC-a Ben Backwell.

Trenutno je pet velikih tržišta za instalacije vjetra a to su Kina, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Njemačka i Indija.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *